képzés, kirándulás, Kreatív, oktatás, rendezvény

Sinkovits Imre pályázat

1956_emlekev_logo_rgb

KKETTKK-56P-04-0350 – Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó tárlatlátogatás, interaktív történelemóra, és megemlékezés az ózdi Bródy Imre Középiskola tanítványai részvételével

A pályázatot az „1956-os Emlékbizottság” támogatja és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

Beszámoló

Iskolánk, nagy örömünkre elnyerte a Sinkovits Imre pályázatot az 1956-os emlékév alkalmából. A pályázat célja: az 1956-os forradalom és szabadságharcot felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, rendezvények, művészeti tevékenységek támogatása. Igényesen összeállított programunk megvalósulását foglalja össze az alábbi rövid beszámoló.

2016. november 9-én, reggel 7 órakor elindultunk a várva várt budapesti kirándulásra, 45 fő diák és 5 fő kísérő tanár részvételével. A tanulókat kellő figyelemmel ráhangoltuk kirándulásunk céljára. Színvonalas városi ünnepségen vettünk részt október 23-án, így a forradalom és szabadságharc eszmeisége frissen élt lelkünkben, szívünkben.

Első utunk a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz vezetett. Budapest szépsége volt társunk a sétánk során. A diákok élményszerű, interaktív játékos vetélkedőn vehettek részt a Rákosi diktatúra és az 1956-os forradalom és szabadságharc témakörében. A tanulók csoportokban dolgoztak, számot adhattak tudásukról. Nagy élményt jelentett számukra, amikor a korhű fegyvereket a kezükbe vehették.

Ezt követően egy finom ebéd elfogyasztásával folytattuk programunkat.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben méltó módon megemlékeztünk az 56-os hősökről. Elhelyeztük iskolánk koszorúját, majd közösen elénekeltük a himnuszt. Hálánkat imádsággal is kifejeztük. A szeles időjárás miatt a sírkerti sétánk rövidre sikeredett, de sok híresség sírját megnézhettük. Varázslatos élmény volt, éreztük nagyjaink közelségét.

Utunk befejező állomása a Tropicarium és Oceanárium (Campona) volt, ahol megcsodálhattuk a tengerek és óceánok élővilágát. A tanulók vidám hangulatban tölthették tartalmas napunk utolsó harmadát.

A hazafelé vezető utunk alkalmával megbeszéltük tapasztalatainkat. Maradandó élmény marad mindannyiunk számára a kirándulás, 1956. emléke (bár nem éltük át) valamennyiünkben erősödött. Fél kilencre értünk haza, nagyszerű nappal a hátunk mögött.

KÉPGALÉRIA

dsc_5345Úton Budapestre

dsc_5367A Hadtörténeti Intézet és Múzeum falai között

dsc_5372Előadás közben

dsc_5374A csoportmunka előnyei

dsc_5376A fegyver nem játék

dsc_5383Egy nagyszerű csoport

dsc_5385A koszorúzás pillanatai

tropikariumFelettünk a kékség